Hur klimatsmart är du?




Idag gjorde jag ett test på DN.se och ovan ser ni resultatet. Det gick ju över förväntningarna! Känns bra att ligga under både "Genomsnittssvensken" och "Världsmedbrogaren". Vill du få svart på vitt hur klimatsmart du verkligen är kan du göra det här.

Fick också en lista med tips på vad man kan göra så jag lägger upp den här så att ni kanske får några idéer. Vissa av punkterna är löjligt lätta saker att ändra, men som gör väldigt stor skillnad i längden. De flesta som läser den kan nog hitta något litet knep man kan ta till utan att göra någon livsavgörande förändring.



Håll koll på kolet!


Allt du köper och nästan allt du gör använder energi. En del är förnybar, men mycket ger upphov till utsläpp av växthusgaser. Det kan vara svårt att skilja på vad som är stort och smått. Försök skaffa dig kunskap. Fråga och ifrågasätt; ställ krav på politikerna.

Tre allmänna:

* Minska och ersätt förbrukningen av fossila bränslen. Minska bilåkandet. Byt ut oljepannan..
* Minska elförbrukningen. Den kan vi gemensamt minska vårt beroende av.
* Se till att inte öka konsumtionen i takt med minskad energiförbrukning. En bränslesnålare bil som rullar fler mil ger lika stor växthuseffekt.

Boendet
Byt till grön el. Det är en tydlig signal till elproducenterna och ökar investeringstakten i förnybar energi.

Vrid ner inomhustemperaturen, särskilt om du har utrymmen som används sparsamt. Energiförbrukningen minskar med 5 % för varje grad.

Om du bor i villa, se över möjligheter till att skaffa bergvärme och solpaneler. Tilläggsisolera, och se över dörrar och fönster som kan läcka värme under den kalla säsongen.

Välj bäste energiklass när det är dags att byta vitvaror. Läs igenom instruktionerna och se till att utrustningen fungerar och används som det är tänkt.

Byt till lågenergilampor. Belysning står för 20 % av hushållshelen. 75 % av belysningen antas komma från glödlampor.

Koka vatten i vattenkokare istället för på spisen.

Fyll tvätt- och diskmaskiner. Kan du köra kortare program eller lägre temperatur?

Stäng av standby-läget. Fråga i butiken när du köper nya varor om standbyläget. 6 % av hushållselen antas vara standby-förluster.

Låt tvätten lufttorka istället för att använda torktumlare. Tvätta färre maskiner och tvätta i lägre temperatur.

Resorna
Resorna står för en stor del av de utsläpp av växthusgaser som du kan påverka. Välj tåg istället för flyg så långt det går.

Låt bilen stå. Åk tåg och buss. Cykla eller gå; det är också bra för hälsan. Går du i bilbytartankar ska du fråga dig om det inte räcker med en bränslesnålare bil.

Välj bilpool som ett alternativ om möjligt, eller samåk till och från jobbet.

Maten
Det är bättre att äta färskt än fryst. Infrysning, frakt och förvaring i kylutrymmen är energikrävande.

Ät gärna vegetariskt några mål per vecka. Välj klimatsnålare kött och fisksorter, till exempel rådjur och lamm respektive sill, makrill och insjöfisk.

Välj säsongens frukt och grönt. Att driva fram grödor i växthus kräver energi; som grundregel hellre transport av maten än växthusodling.

Använd vattenkokare och mikrovågsugn. Värm bara den mängd vatten du behöver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0